Τι είναι τα κλιματικά μοντέλα

Είναι προσπάθεια προσομοίωσης των ποικίλων διαδικασιών που ευθύνονται για το κλίμα. Ο αντικειμενικός σκοπός είναι να κατανοηθούν οι διεργασίες αυτές και να προβλεφθούν τα αποτελέσματα των αλλαγών και των αλληλεπιδράσεων. Η προσομοίωση συμπληρώνεται περιγράφοντας το κλιματικό σύστημα με όρους βασικών φυσικών, χημικών και βιολογικών αρχών. Έτσι ένα μοντέλο μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελείται από ένα σύνολο εξισώσεων που εκφράζουν τους νόμους αυτούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βασικοί Τύποι Κλιματικών Μοντέλων


1. Μοντέλα του Ενεργειακού Ισοζυγίου (EBMs).
Πρόκειται για μηδενικής διάστασης ή μονοδιάστατα μοντέλα που προβλέπουν τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται η επιφανειακή θερμοκρασία (αυστηρά στο επίπεδο της θάλασσας) με το γεωγραφικό πλάτος. Απλοποιημένες σχέσεις χρησιμοποιούνται για να υπολογίσουν τους όρους που συνεισφέρουν στο ενεργειακό ισοζύγιο κάθε γεωγραφικής ζώνης.

2. Μονοδιάστατα ακτινοβολίας - ανοδικής μεταφοράς (RC) μοντέλα.
Τα μοντέλα αυτά υπολογίζουν την εικόνα της κατακόρυφης θερμοκρασίας, συνήθως λαμβάνοντας το συνολικό μέσο όρο, με σαφή μοντελοποίηση των ακτινοβολούντων διεργασιών τόσο από την πλευρά του ήλιου όσο και της γης και με μια προσαρμογή στην ανοδική μεταφορά, ώστε η θερμοβαθμίδα που υπολογίζεται κάθε φορά να μη ξεπερνά μια προκαθορισμένη κρίσιμη θερμοβαθμίδα.

3. Διδιάστατα στατιστικά - δυναμικά μοντέλα (SD).
Τα μοντέλα αυτά ασχολούνται αποκλειστικά με διεργασίες της επιφάνειας και τη δυναμική στο πλαίσιο των ζωνών και περιλαμβάνουν μια ατμόσφαιρα που αναλύεται κατακόρυφα. Αναπαριστούν είτε τις δύο οριζόντιες διαστάσεις είτε την κατακόρυφη σε συνδυασμό με μια οριζόντια διάσταση. Τα μοντέλα αυτά αποτέλεσαν το έναυσμα για την ενσωμάτωση της χημείας στα σφαιρικά μοντέλα.

4. Τρισδιάστατα μοντέλα παγκόσμιας κυκλοφορίας (GCMs).
Τα μοντέλα αυτά ενσωματώνουν την τρισδιάστατη φύση της ατμόσφαιρας και / ή του ωκεανού. Στα μοντέλα αυτά γίνεται προσπάθεια να αναπαρασταθούν οι περισσότερες κλιματικές διεργασίες που πιστεύεται ότι είναι σημαντικές καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Για παράδειγμα λαμβάνεται υπόψη η εισερχόμενη και εξερχόμενη ακτινοβολία, ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο αέρας, ο τρόπος με τον οποίο μεταβάλλεται η βλάστηση στην επιφάνεια της γης κλπ.