Ποια τα αίτια που προκαλούν μεταβολές στο κλίμα της γης

  • Εξωτερικά αίτια (Διακυμάνσεις Milankovitch, ηλιακή δραστηριότητα, συγκρούσεις κομητών με τη γη, προσκρούσεις πολύ μεγάλων μετεωριτών)

  • Εσωτερικά αίτια (Ανθρωπογενή αίτια: θερμοκηπικά αέρια, τροποσφαιρικά αιωρήματα και σύννεφα, στρατοσφαιρικό όζον, μεταβολές στην επιφάνεια της γης.
    Hφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ποια τα αίτια που προκαλούν μεταβολές στο κλίμα της γης;


1. Εξωτερικά αίτια


Διακυμάνσεις Milankovitch:
Η αστρονομική θεωρία των κλιματικών αλλαγών που ονομάζεται διαφορετικά «Θεωρία Milankovitch» αποτελεί προσπάθεια να συσχετιστούν οι κλιματικές μεταβολές με τις μεταβαλλόμενες παραμέτρους της γήινης τροχιάς γύρω από τον ήλιο. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους η τροχιά της γης γύρω από τον ήλιο μπορεί να επηρεάσει τη λαμβανόμενη ακτινοβολία και κατά συνέπεια και το ίδιο το κλίμα. Αυτοί είναι: α) μεταβολές στην εκκεντρότητα, β) μεταβολές στην κλίση του άξονα της γης και γ) η μετάπτωση των ισημεριών.
Ηλιακή δραστηριότητα:
Αλλαγές στο κλίμα κατά το παρελθόν έχουν συνδεθεί με τον κύκλο των ηλιακών κηλίδων. Ο Abbot μελετώντας τις τιμές της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας διαπίστωσε ένα σύνολο περιοδικοτήτων, με κύριο γνώρισμα ότι όλες αποτελούσαν υποπολλαπλάσια των 22.75 ετών. Το συνολικό μέγεθος των κύκλων φαίνεται να αυξάνεται αργά και στη συνέχεια να ελαττώνεται απότομα, με περίοδο περίπου 80-100 χρόνια. Η παρουσία των κηλίδων εκτιμάται από τους Kondratyev και Nikolsky ότι μεταβάλλει την τιμή της ηλιακής σταθεράς σε ποσοστό μικρότερο του 1%
Συγκρούσεις κομητών με τη γη και προσκρούσεις πολύ μεγάλων μετεωριτών:
Συγκρούσεις κομητών με τη γη καθώς και προσκρούσεις πολύ μεγάλων μετεωριτών έχουν χαρακτηρισθεί ως αίτια κλιματικών διακυμάνσεων. Βέβαια τέτοιου είδους φαινόμενα δεν λαμβάνουν χώρα τακτικά, συνήθως συμβαίνουν κάθε 20 με 30 εκατομμύρια χρόνια ή και παραπάνω

2. Εσωτερικά αίτια

Ανθρωπογενή Αίτια:


Θερμοκηπικά αέρια:
Η αύξηση της συγκέντρωσης των υδρατμών στην ατμόσφαιρα και του διοξειδίου του άνθρακα κυρίως λόγω της συνεχόμενης εκπομπής καυσαερίων στην ατμόσφαιρα, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Τροποσφαιρικά αιωρήματα και σύννεφα:
Τα ηφαίστεια επηρεάζουν το κλίμα εκτοξεύοντας μεγάλες ποσότητες σωματιδίων και αερίων στην ατμόσφαιρα. Τα τροποσφαιρικά αιωρήματα που σχετίζονται ακόμη με τη βιομηχανική μόλυνση, την καύση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο) και βιομάζας, ανάλογα με τη φύση τους και την κατανομή τους στην ατμόσφαιρα συμβάλλουν στη ψύξη ή θέρμανση του πλανήτη. Ακόμη μπορεί να ενεργούν ως επιπρόσθετοι πυρήνες συμπύκνωσης των νεφών προκαλώντας το σχηματισμό περισσότερων και μικρότερων σταγονιδίων – συστατικών των νεφών και αυξάνοντας έτσι την ανακλαστικότητα των νεφών, ψύχοντας ταυτόχρονα τον πλανήτη.
Στρατοσφαιρικό όζον:
Το όζον προστατεύει τη γη από την επικίνδυνη υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Ουσίες που απελευθερώνονται στη στρατόσφαιρα εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και που συμβάλλουν στην καταστροφή του όζοντος εντείνουν το πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο ατμοσφαιρικό θερμοκήπιο και στη θέρμανση του πλανήτη.
Μεταβολές στην επιφάνεια της γης:
Οι άνθρωποι με τις επεμβάσεις τους πάνω στον πλανήτη συμβάλλουν σε τοπικής κλίμακας αλλαγές της μορφής της επιφάνειας της γης. Σύνθετος συνδυασμός παραγόντων οδηγούν στην ερημοποίηση μεγάλου ποσοστού γης, όπως είναι για παράδειγμα η αποψίλωση των δασών, οι μεταβολές στη χρήση της γης και η πολεοδομική ανάπτυξη. Κάτι τέτοιο έχει ως συνέπεια να διαταράσσονται οι ισορροπίες στη φύση επηρεάζοντας το παγκόσμιο ή τοπικό κλίμα.

Hφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα